Tánctanítás és Fesztiválnyitó koncert

Tánctanítás és Fesztiválnyitó koncert

Május 22. 18:30, Fonó Budai Zeneház

Jegyár: 1000 Ft

Jegyvásárlás >>

 

18:30 Tánctanítás
21:00 : Koncert
22:00 Táncház

 

Tánctanítás - táncanyag: szilágysági táncok

A város legpatinásabb táncházában most szilágysági táncokat tanulhatnak a résztvevők.
A Kalotaszeg és a Felső-Tisza vidék közé beékelődő Partium területén fekszik Szilágyság. A vidék táncainak jellege alapján két részre osztható: Tövishátra, ahol a fenthangsúlyos, „külső lábas” páros tánc a meghatározó, valamint a tánc szempontjából egy egységet alkotó Berettyó-mente és Kraszna-vidékre, ahol a páros tánc lenthangsúlyos, „belső lábas”. Hangszeres népzene szempontjából Szilágyság az erdélyi dialektus része, Szatmár és Bihar, az Alföld fele mutató, átmeneti vonásokkal.

"Hepe hupás vén Szilágyban", a mind földrajzilag, mind zeneileg és a tánc szempontjából is átmeneti területnek számító Partium tánckultúráját az a szórványban élő magyar közösség tartja életben, akikkel közösen az elmúlt húsz évben jómagam is tehettem azért, hogy több ezer gyermek tanulja vissza nagyszülei, és szülei táncát. Így most megismerkedhetünk Bogdánd, Lele, Szilágypanit, Szilágysámson, Szilágyszér és Sarmaság, azaz a Tövishát legjelentősebb településeinek tánckultúrájával." Sikentáncz Szilveszter

Szerdai táncalkalmainkra kezdőket és haladókat egyaránt várunk, párral vagy pár nélkül. 20:30-tól pedig remek táncházi zenekarok húzzák a talpalávalót a táncházban.

Az este programja:
18:30 Tánctanítás kezdő és haladó csoportokban

Táncanyag: szilágysági táncok


Tánctanárok:
Sikentáncz Szilveszter és Hudákné Farkas Sára (haladók)
Hajdú Flórián és táncos párja (kezdők)

20:15 Énektanítás
20:30 Táncház
Muzsikál: Dűvő zenekar
Táncmester: Csatai László "Csidu"


A Bazseva zenekar koncertje, közreműködik a Dalinda

 

Egy koncert, ahol találkozik az autentikus magyar vonószene és a hagyományos népdalokból inspirálódó acapella trió hangzása.
A Bazseva Zenekar muzsikusai hiteles tolmácsolói a magyar hangszeres népzenének. Színpadi jelenlétük, előadásmódjuk sallangmentes és elegáns. A Dalinda acapella trióval kiegészülve izgalamas zenei utazásra invitálják hallgatóikat.

"A Dalinda a magyar népdaléneklés optimista jövője.Biztos alapokon, mértékkel kísérleteznek. Nemcsak a karzatnak szólnak, és nemcsak birtokolni akarják az folklóranyagot, hanem gondolnak is róla valamit, és képesek lehetnek tágabb körrel is megszerettetni a népdalokat."

Közreműködők:

Bazseva zenekar:

Nyitrai Tamás - hegedű
Mihó Attila - hegedű
Papp Endre -brácsa
Szabó Dániel - cimbalom
Bognár András - nagybőgő

Dalinda:

Paár Julcsi
Nádasdy Fanni
Tímár Sára

Helyszínek

Fonó Budai Zeneház


Hagyományok Háza


Kobuci kert