III. Meybahar est – TRIO “EK Vatheon”

TRIO “EK Vatheon” - Kyriakos Tapakis, Nikos Paraoulakis, Lukas Metaxas, Meybahar

Május 23. 20:00, Fonó Budai Zeneház

Jegyár: elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft

Jegyvásárlás >>

 

A Meybahar zenekar egészestés programja, külföldről meghívott zenészbarátaik megtisztelő közreműködésével. Harmadik alkalommal a trio “ek vatheon” zenekar lesz a vendégünk Görögországból. “ek vatheon” jelentése “mélyről, a szív legmélyéről”.

Csodálatos este ígérkezik a török mevlevi dervis zene szerelmeseinek is. Egy intim körnek válhatunk a tagjaivá, elmerülve a ney, az ud hangjaiban, és önmagunkban. A program a Meybahar szervezésében a Fonó támogatásával jöhet létre.

Trio “ek vatheon”
A trio "ek vatheon" zenéjében a modern kor előtti korok zenei felfogása tükröződik vissza. Olyan különböző zenei nyelvekkel szólítják meg az embert, mint a makámok, a bizánci, a perzsa vagy az arab zene. Saját repertoárjuk és kompozícióik olyan zene, mint amit mevlevi dervisek használtak szertartásaik során, mindemellett más világokat is megidéznek a mediterráneumból.
A Meybahar szervezésének és a Fonó támogatásának köszönhetően először van szerencsénk Magyarországon élőben hallgatni zenéjüket, az alábbi felállásban:

Kyriakos Tapakis - ud
Nikos Paraoulakis - ney
Lukas Metaxas – dob

 

Kyriakos Tapakis (GR)
Az athéni Palini Zeneiskolában végzett Görögországban. Olyan nagyszerű zenészektől tanulhatott mint A. Apergis, I. Arvanitis, V. Georginis vagy K. Papadopoulou. Számos mesterkurzus során a legnagyobbaktól sajátíthatta el a keleti lant, az ud művészetét, úgy mint Necati Celik, Yordal Tokcan, Yildiran Guz (Törökország), Simon Shaheen (Palesztína), Ara Dinkjian (Örményország), Charbel Rouhana (Libanon). Amellett, hogy jelenleg több egyetemen is tanít, aktív zenészként gyakran dolgozik együtt olyan előadművészekkel, mint Sokratis Sinopoulos, Petroloukas Chalkias, Psarantonis, Ross Daly, Sokratis Malamas, Eleni Vitali.

Nikos Paraoulakis (GR)
Krétán született 1977-­ ben. ‘95-­ ben Athénba költözött, hogy zenét tanulhasson. Nem sokkal később szerzett diplomát, olyan nagyszerű tanárok segítségével, mint Panagiotis Adam, Joseph Papadatos és Basilis Foster harmónia és zeneelmélet, Thanasis Koumanteris klasszikus gitár és Yiotis Samaras jazz gitár szakon. 2000-­től érdeklődése teljesen új irányt vett, és a keleti zenei tradíciók felé fordult. Elkezdett a török fúvós hangszeren, a ney-­en tanulni, Harris Lamprakis és Omer Erdoğdular tanítványaként. Kivételes tehetsége és kitartása nagyon rövid idő alatt meghozta gyümölcsét és mesterienmegtanult játszani a világ egyik legnehezebb hangszerén. Az elmúlt években olyan nagyszerű emberekkel dolgozhatott együtt, mint Eleni Karaindrou, Sokratis Malamas, Alkinoos Ioanides, Orpheus Perides, Haig Yazidjian, Antonis Apergis és Sebestyén Márta. Kíválóan ért a hangszereléshez és a hangmérnöki munkákhoz is, számos helyzetben láthatjuk színpadokon és stúdiózenészként egyaránt.

Lukas Metaxas (GR)
Lucas Szülővárosa a görögországi Kalamata, gyermekkorát Píreuszban töltötte, majd 10 Thessalonikiban töltött év után visszaköltözött Athénba. Először zongorán tanult, és éneket, majd modern zeneelméletet, zenekari hangszerelést, zeneszerzést és klasszikus és modern nagybőgő tanulmányokat folytatott. 1987-­ben a találkozás RossDaly-­vel és Christos Tsiamoulis-­szal egyértelművé tette számára, hogy fő érdeklődése a lant és yayli tambur. Számos nagybőgő, latin-­amerikai ütőhangszeres, klasszikus keleti ütőhangszeres mesterkurzuson vett részt, olyan tanároktól tanult mint Thomas Martin, Marivaldo Paim, Fahrettin Yarkin, Misirli Ahmet, Kostas Anastasiadis, Zohar Fresco, Levent Yildirim, Keyvan Chemirani. Olyan zenészekkel dolgozhatott már együtt, mint Ross Daly, Ivo Papasov, Kudsi Ergüner, Sol Hasan, Yurdal Turksan, Derya Türkan, Nikos Saragoudas, Hristos Tsiamoulis.

Helyszínek

Fonó Budai Zeneház


Hagyományok Háza


Kobuci kert