Kisebbségek Hangjai - Voices of Minorities 2.

Goran Bojčevski Quartet (SLO), Refugees for Refugees (BE)

Május 23. 20:30, Hagyományok Háza

Jegyár: 2200 Ft

 

Kedvezményes jegyár a 19 órakor kezdődő EtnoRom koncertre és a 20.30 - kor kezdődő Goran Bojčevski Quartet (SLO) és a Refugees for Refugees (BE) koncertre: 3000 Ft


Jegyvásárlás >>

 

Goran Bojčevski Quartet (SLO)


„Amikor klasszikus zenét játszom, fantasztikusan érzem magam, de nem tudom elképzelni az életemet improvizáció nélkül.”
(Goran Bojčevski)


A Ljubljanában élő macedón klarinétművész és zeneszerző Goran Bojčevski (aki klasszikus zenei képzettségét Szlovéniában és Ausztriában szerezte), zenéjében egyesíti a karrierje során tapasztalt összes impulzust: egy délről érkező zenei temperamentumot, a klasszikus zenéből gyökerező struktúrát és a jazz szabadságát. Számos nemzetközi együttműködése és az irigylésre méltó zenei mérföldek száma, amit a klasszikus, a jazz és a népzene területein megtett megerősítette azt a vágyát, hogy új kifejezési módot találjon. Így született meg a „Balkan nuevo”, a saját zenei stílusa, amely balkáni, latin és más elemeket egyesít egy műfajban. Mindez természetesen új lendületet és új művészi expedíciót jelent Bojčevski és kvartettje számára.


Elkötelezett a klasszikus zene iránt, anélkül, hogy a nép-, a jazz vagy a balkáni zenét megsértené, ami abszolút ritmusérzékének köszönhető. A klasszikus perfekcionizmus, a technikai ragyogás és a nyitottság keveréke lehetővé teszi, hogy átlépjen egy olyan szintre, ahol kreatívan egyesítheti a zenei stílusokat a legmagasabb művészi minőségben.
 

Goran Bojcevski - klarinét
Jani Sever - billentyűk
Jošt Lampret - nagybőgő
Žiga Kožar - dobok

 

Refugees for Refugees


A Refugees for Refugees (Menekültek a Menekültekért) olyan neves szíriai, tibeti, pakisztáni, iraki, afganisztáni és belga zenészeket tömörítő együttes, akiket az egymás zenéje közötti kapcsolatok létrehozása iránti vágy fog össze. Ennek mentén az együttes egy igazán eredeti repertoárt alakított ki a különböző hagyományok kereszteződésében.


Mindegyikük tapasztalt zenész, akik a Közel-Kelet (Damaszkusz, Bagdad, Aleppo) legrangosabb zenei akadémiáinak képzésein nevelkedtek, és akik rengeteg zenei központban megfordultak, az egykori Selyemút mentén. Tartalmas karriert, nemzetközi hírnevet és számos sikeres projektet tudhatnak maguk mögött. De mindezt hátrahagyva és kapcsolataikat felszámolva voltak kénytelenek elmenekülni hazájukból az ott uralkodó sajnálatos és veszélyes helyzetek miatt, mindössze zenei tehetségüket és hangszerüket magukkal hordozva.


Két évig tartó együttműködésük után második albumuk, az „Amina” új fejezetet nyit történetükben. Azt az újjáépítést és friss energiát reprezentálja, amire szükségük volt zenei pályájuk újratervezéséhez a hazájuktól való elszakadás után. A zenei akadályok ledöntésével az együttes egy hangzásban igazán gazdag menüt kínál a nyüzsgő afgán populáris daloktól a klasszikus Aleppoból és Bagdadból származó hagyományos dallamokon át, a nomád tibeti énekek tiszta erejével, a pakisztáni sarod súlytalan hangjaival, a török ​​úd és a keleti ütőhangszerek finomságával.


„Örvendetes, hogy a nagyon különböző kultúrákból származó (…) művészek kémiája mennyire találó, és teljesítményük mennyire magas színvonalú.” (BBC Magazin)


Asad Qizilbash - sarod (Pakisztán-BE)
Fakher Madallal - ének, ütőhangszerek (Syrie-BE)
Kelsang Hula - dranyen, ének (Tibet-BE)
Mohammad Aman Yusufi - dambura, ének (Afganisztán-BE)
Simon Leleux - ütőhangszerek (BE)
Souhad Najem - qanun (Irak-BE)
Tammam Al Ramadan - ney (Syrie -BE)
Tareq Alsayed Yahya - úd (Syrie -BE)
Dolma Renqingi - ének (Tiber-BE) 

 

A Kisebbségek Hangjai / Voices of Minorities koncertjei a Kreatív Európa program támogatásával valósulnak meg.

Helyszínek

Fonó Budai Zeneház


Hagyományok Háza


Kobuci kert